خواص گیاهان و میوه ها
خواص گیاهان و میوه ها
سیب زمینی سیب زمینی از نظر اهمیت غذایی بعد از گندم و برنج در رتبه سوم قرار دارد.
ترکیبات غذایی - شیمیایی سیب زمینی
آب - هیدرات کربن مانند نشاسته ، گلوکز و ساکارز ، ویتامین ها ی ث- ب - آ - مواد ازته مانند : آلبومین ، لستین ، مواد چرب، مواد معدنی ، سدیم ، فسفر، پتاسیم ، آهن، منیزیم ، آهک، پروتئین ، آهن، منگنزو..
هر 28 گرم سیب زمینی آب پز ، 24 کیلو کالری ارزش انرژی زایی دارد .
خواص غذایی - دارویی
به علت مقدار زیاد آب موجود در سیب زمینی 79% می تواند به عنوان یک غذای اصلی در رژیم کم کالری مورد مصرف قرار بگیرد.
در معالجه اسهال ، ورم روده و التهاب دستگاه هاضمه از جوشاند ه سیب زمینی به صورت تنقیه استفاده می شود.
برای تسکین سوختگی ها ی بدن خراشهای سطحی پوست و بیماری اگزما اثر شفابخش دارد . در این موارد باید سیب زمینی خام رنده شده را در محل قرار دهید و روزی چند بار این مرهم را تعویض نمایید .
سیب زمینی به علت داشتن دیاستاز و آنزیم ، زخم معده را التیام می بخشدو فضولات معده ر ا نیز همراه خود دفع میکند.
سیب زمینی ، لثه ها را محکم و از خونریزی آن جلوگیری می کند.
آب سیب زمینی خام برای زخم معده مفید است ( چون مزۀ سیب زمینی خام نامطبوع است می توان آن را با آب گوجه فرنگی یا هویج مخلوط کرده و مصرف نمود.)
سیب زمینی به علت داشتن املاح فسفر ، قوای عضلانی را تقویت می کند .
سیب زمینی ی غذای نیروبخش بوده و امراض عصبی را معالجه می کند.
برای باز شدن آبسه دندان ، سیب زمینی تنوری یا پخته را گرما گرم له کرده و در کنار دندان بگذارید.
رنده کردن سیب زمینی در شیر ، بهترین کرم زیبایی جهت نرم و لطیف کردن پوست به دست می آید البته بهتر است کمی هم گلاب به آن اضافه کرد .
یکی دیگر از خواص سیب زمینی آن است که ادارد را زیاد می کند بدین جهت کلیه و مثانه تمیز می شود.
مرهم سیب زمینی خام رنده شده مخلوط با روغن زیتون ، دانه های چرکی و جوش های ریزی را که در سطح بدن ظاهر می شود درمان می کند.
ضماد ساخته شده از سیب زمینی خام ، مرهمی گرانبها و عالی است اگر آن را روی پارچه تمیز گذاشته و به روی ورم چشم بگذارید التهاب آن را فرو می نشیند.
طرز تهیه پورۀ سیب زمینی
پورۀ سیب زمینی از ترکیب سیب زمینی پخته و کوبیده مخلوط با شیر و کره به دست می آید ، مقوّی می باشد و یک فنجان از آن به میزان 24 کیلو کالری ارزش انرژی زای دارد .
برای ایجاد اشتها ، پورۀ سیب زمینی را به اطفال بخورانید .( بهتر است این پوره در ابتدا خیلی نرم باشد و از ماه ششم می توان آن را به سوپ کودک اضافه کرد وتا یک سالگی از اضافه کردن کره به آن خوداری کنید .
اگر به صورت اتفاقی خرده های ظرف های لعابی همراه غذا وارد معده شما شده و تولید زخم کرده است و یا بچه تان سوزن، سنجاق ، میخ و یا تکمه ای بلعیده است ، بدون این که دست وپای خود را گم کنید به او پوره سیب زمینی بخورانید تادورآن جسم خارجی را در معده و روده ها گرفته و به راحتی آن را خارج کند.
تذکر
سیب زمینی پوست کنده ویتامین ث خود را بیشتر از پوست نکنده از دست می دهد ، لذا بهتر است سیب زمینی را با پوست پخته و بعد از کندن پوست میل نمایید (سیب زمینی تنوری ویتامین بیشتری دارد )
برای اینکه سیب زمینی سبز نشود باید آن را در جایی خشک و خنک و تاریک یا وسط خاک رس نگهداری کنید .
از مصرف سیب زمینی های جوانه زده و یا خیلی کنهه و پلاسیده شده خوداری نمایید.
سیب زمینی در محل چشم های خود دارای ماده ای سمی به نام سولاتین است لذا باید با دقت آن را پوست کنده وکاملاچشم های آن را در آورد.
با این همه خواصی که سیب زمینی دارد سعی شود از مصرف زیاد آن جلوگیری شود زیرا ممکن است مصرف زیاد یک سری مضرات بدنبال داشته باشد .
خوب است بدانیدکه ….
اگر می خواهید هنگام پختن سیب زمینی ،پوست آن ترک نخورد ، قبل از پختن قدری کره یا روغن روی آن بمالید .
اگر سیب زمینی های خام بر اثر گذشت زمان یا به هر علت دیگر نرم و چروکیده شده اند ، آن ها را مدت نیم ساعت درون آب سرد بریزید ، دوباره سفت شده و تازگی خود را باز خواهند یافت .
اگر در سماور یا کتر ی شما املاح آهکی رسوب کرده و قشر سختی به وجود آورده است ، می توانید پوست سیب زمینی را در سماور ریخته و بجوشانید تا آن ها را کنده وتمیز نماید .
اگر غذای شما در اثر مسامحه سوخت و دیگ شما ته گرفت می توانید چند دانه سیب زمینی از نوع درشت را در قابلمه انداخته ، کمی آب اضافه کرده و بعد آن را به ته دیگ مالیده و ذرات سوخته را به کمک آن پاک کنید.
اگر آبگوشت یا آش شما شور شد می توانید تکه های سیب زمینی را در آن بریزید تا نمک اضافی را به خود جذب کند .
بهتر ین طریقه پوست کندن سیب زمینی ، انداختن آن در آب جوش و سپس گرفتن پوست آن است . دراین صورت قشری که درست زیر پوست قرا ر گرفته و ارزش غذایی آن از سایر قسمت ها ی دیگر بیشتر است از بین نمی رود.
سیب زمینی ترشی
سیب زمینی ترشی ، یک نوع از انواع سیب زمینی است که همانند آن یک گیاه علفی است و غدۀ زیر زمینی آن مصرف می شود (سیب زمینی ترشی در بعضی ا ز نقاط کشورمان ب اسم شلغم فرنگی می شناسند .)
این نوع را می توان به صورت پخته یا کباب کرده مصرف کرد.
سیب زمینی ترشی یک غذای ایده آل برای مبتلایان به مرض قند است و از تولید آن پیشگیری می کند.
کسانی که بر اثر ابتلا به بیماری دیابت ، لاغر وضعیف می شوند می توانند برای چاق شدن از این نوع سیب زمینی استفاده کنند.
مادران شیر ده برای زیاد شده شیر شان می توانند از سیب زمینی ترشی استفاه کنند.
برای درمان یبوست ، سو ء هاضمه و نقرس و رماتیسم مفید می باشد.
سیب زمینی ترشی فشار خون را پایین می آورد.
برای درمان زیادی کلسترول و اوره خون مفید است لذا برای مبتلایان به نارسایی کلیه سفارش می شود.
سیب زمینی ترشی را به صورت خام درسرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند یا ابتدا آن را در آب جوشانده سپس با سرکه مخلوط نموده و ترشی تهیه می کنند.